Nasze chleby

Niech Ci się upiecze

Mąka, woda i sól – tak proste składniki to niezmienna baza każdego chleba.

Zakwas – woda z mąką, tyle że poddane fermentacji. Zakwas to nosiciel wybornego smaku i dawca zdrowych kultur bakterii. Niedościgniony wzór dla drożdży.
Dopiero z takim zespołem można poszaleć i stworzyć różne bochenki poprzez zmianę rodzaju mąki czy dodatki.

W Bread Craft znajdziesz chleby o urozmaiconych właściwościach:

  • z charakterkiem,
  • łagodne,
  • zaskakujące smakiem,
  • przyjemnie miękkie w środku, chrupiące z wierzchu,
  • pełne niespodzianek,
  • wytrawne,
  • z nutką słodyczy.

Ten wybór oznacza, że z pewnością znajdziesz wśród naszych chlebów Twój typ, choć zachęcamy do zmian i zawierania co jakiś czas nowych znajomości.

Kategorie pieczywa

Kategorie chlebów
17zł

Mieszko

pradawny chleb razowy

Wygląda niepozornie, ale niech Cię nie zwiedzie jego skromny wygląd, bo to chleb o bardzo wartościowym wnętrzu. Wszystko za sprawą dodatku mąki z samopszy i płaskurki. To one sprawiają, że ten chleb jest wspaniałym źródłem witamin, minerałów i aminokwasów egzogennych. Zaprzyjaźnij się z nim, jeśli chcesz poczuć klimat dawnych czasów, smaki Twoich przodków.
15zł

Józef

chleb staropolski

Wypełniony po brzegi ziarnami pszenny razowiec. Natkniesz się w nim na chrupiący słonecznik i mięsiste pestki dyni, drobny len złoty i egzotyczny sezam, czarne drobinki maku i nasiona chii oraz miękkie płatki owsiane. Nie zabraknie swojskiego kminku, oczywiście! Dodatek miodu podkręca smak i aromat tego chleba. Przy tym nadaje skórce złocistego blasku. Od lat ma wiernych wielbicieli. Dlaczego? Otóż wypieka się go na zakwasie i drożdżach, dzięki czemu jego miękisz jest puszysty, a zarazem wilgotny. Chleb ten wypiekamy wyłącznie w czwartki.
15zł

Janek

jasny chleb pszenny

Ten chleb to nasza wersja chleba baltonowskiego, jednak wypieczonego bez dodatku drożdży. Klasyk nad klasykami. Ulubieniec polskich stołów. Pewnie znasz jego smak. A zapach? Przywołuje w Twojej pamięci najmilsze wspomnienia: świąt, wakacji u babci, szkolnych kanapek? Jest jak niezawodny przyjaciel, którego się zna od dziecka. Aż chce się do niego wracać i wracać.
15zł

Gustaw

chleb żytni

Bardzo tradycyjny, prosty chleb. I właśnie w prostocie tkwi jego urok. Nie potrzebuje dodatków smakowych – jest pewny, że wystarczy jego naturalny smak, by oszołomić Twoje podniebienie. Współpracuje z mąką orkiszową. Dlaczego? Wie, że wypieczony na zakwasie, bez dodatku drożdży, jest dosyć ciężki, a ona potrafi mu doda lekkości.
15zł

Antek

chleb z ziarnami

Jest jak dobry przyjaciel, który nigdy nie zawodzi. Smakuje każdemu, zawsze i wszędzie. Ma wszystkie cechy charakterystyczne dla dobrego chleba. Jest lekki i delikatny dzięki mące pszennej, a wyrazisty smak zawdzięcza mące żytniej. Jednak o jego prawdziwym charakterze decydują ziarna: sezam, słonecznik i len złoty oraz płatki owsiane. Jeśli się z nim zaprzyjaźnisz, będzie to przyjaźń na całe życie.