Nasze chleby
Niech Ci się upiecze
Mąka, woda i sól – tak proste składniki to niezmienna baza każdego chleba.
Zakwas – woda z mąką, tyle że poddane fermentacji. Zakwas to nosiciel wybornego smaku i dawca zdrowych kultur bakterii. Niedościgniony wzór dla drożdży.
Dopiero z takim zespołem można poszaleć i stworzyć różne bochenki poprzez zmianę rodzaju mąki czy dodatki.
W Bread Craft znajdziesz chleby o urozmaiconych właściwościach:
- z charakterkiem,
- łagodne,
- zaskakujące smakiem,
- przyjemnie miękkie w środku, chrupiące z wierzchu,
- pełne niespodzianek,
- wytrawne,
- z nutką słodyczy.
Ten wybór oznacza, że z pewnością znajdziesz wśród naszych chlebów Twój typ, choć zachęcamy do zmian i zawierania co jakiś czas nowych znajomości.
Kategorie pieczywa
17zł

Mieszko
pradawny chleb razowy
Wygląda niepozornie, ale niech Cię nie zwiedzie jego skromny wygląd, bo to chleb o bardzo wartościowym wnętrzu. Wszystko za sprawą dodatku mąki z samopszy i płaskurki. To one sprawiają, że ten chleb jest wspaniałym źródłem witamin, minerałów i aminokwasów egzogennych. Zaprzyjaźnij się z nim, jeśli chcesz poczuć klimat dawnych czasów, smaki Twoich przodków.
15zł

Józef
chleb staropolski
Wypełniony po brzegi ziarnami pszenny razowiec. Natkniesz się w nim na chrupiący słonecznik i mięsiste pestki dyni, drobny len złoty i egzotyczny sezam, czarne drobinki maku i nasiona chii oraz miękkie płatki owsiane. Nie zabraknie swojskiego kminku, oczywiście! Dodatek miodu podkręca smak i aromat tego chleba. Przy tym nadaje skórce złocistego blasku. Od lat ma wiernych wielbicieli. Dlaczego? Otóż wypieka się go na zakwasie i drożdżach, dzięki czemu jego miękisz jest puszysty, a zarazem wilgotny. Chleb ten wypiekamy wyłącznie w czwartki.
15zł

Janek
jasny chleb pszenny
Ten chleb to nasza wersja chleba baltonowskiego, jednak wypieczonego bez dodatku drożdży. Klasyk nad klasykami. Ulubieniec polskich stołów. Pewnie znasz jego smak. A zapach? Przywołuje w Twojej pamięci najmilsze wspomnienia: świąt, wakacji u babci, szkolnych kanapek? Jest jak niezawodny przyjaciel, którego się zna od dziecka. Aż chce się do niego wracać i wracać.
15zł

Gustaw
chleb żytni
Bardzo tradycyjny, prosty chleb. I właśnie w prostocie tkwi jego urok. Nie potrzebuje dodatków smakowych – jest pewny, że wystarczy jego naturalny smak, by oszołomić Twoje podniebienie. Współpracuje z mąką orkiszową. Dlaczego? Wie, że wypieczony na zakwasie, bez dodatku drożdży, jest dosyć ciężki, a ona potrafi mu doda lekkości.
15zł

Antek
chleb z ziarnami
Jest jak dobry przyjaciel, który nigdy nie zawodzi. Smakuje każdemu, zawsze i wszędzie. Ma wszystkie cechy charakterystyczne dla dobrego chleba. Jest lekki i delikatny dzięki mące pszennej, a wyrazisty smak zawdzięcza mące żytniej. Jednak o jego prawdziwym charakterze decydują ziarna: sezam, słonecznik i len złoty oraz płatki owsiane. Jeśli się z nim zaprzyjaźnisz, będzie to przyjaźń na całe życie.