Nasze chleby
Niech Ci się upiecze
Mąka, woda i sól – tak proste składniki to niezmienna baza każdego chleba.
Zakwas – woda z mąką, tyle że poddane fermentacji. Zakwas to nosiciel wybornego smaku i dawca zdrowych kultur bakterii. Niedościgniony wzór dla drożdży.
Dopiero z takim zespołem można poszaleć i stworzyć różne bochenki poprzez zmianę rodzaju mąki czy dodatki.
W Bread Craft znajdziesz chleby o urozmaiconych właściwościach:
- z charakterkiem,
- łagodne,
- zaskakujące smakiem,
- przyjemnie miękkie w środku, chrupiące z wierzchu,
- pełne niespodzianek,
- wytrawne,
- z nutką słodyczy.
Ten wybór oznacza, że z pewnością znajdziesz wśród naszych chlebów Twój typ, choć zachęcamy do zmian i zawierania co jakiś czas nowych znajomości.
Kategorie pieczywa
17zł

Wojtuś
chleb z twarogiem
Chleb z wędzonym twarogiem i ziarnami żyta. Zaskakuje od pierwszego kęsa. Dzięki dodatkowi wędzonego twarogu ma niepowtarzalny zapach – jak z podhalańskiej bacówki. Łamane ziarna żyta nadają miękiszowi charakteru i cudownie wzmacniają jego smak. Jak zrodził się pomysł na ten chleb? Tego nie wiedzą nawet najstarsi górale.
20zł

Piotr
chleb jaglany
Młodszy kuzyn chleba gryczanego. Idealny dla wszystkich, którzy kochają smak jaglanki i szukają w pożywieniu zdrowia. Ma piękną żółtą barwę i wszystkie cenne walory odżywcze ziaren prosa. Stanowi doskonałe źródło witamin, zwłaszcza z grupy B, i cennych aminokwasów. Mąka jaglana jest jedną z najstarszych na świecie mąk, a chleb z niej wypiekany jest łagodny dla żołądka: delikatny i lekkostrawny.
17zł

Marian
chleb z żurawiną i orzechami
Chleb, który pobudza zmysły i wyobraźnię. Zaskakuje wyrafinowanym połączeniem składników, co w efekcie daje słodko-kwaśny smak. Dodatki zatapiają się w przyjemnym od połączenia mąk pszennej, żytniej i orkiszowej miękiszu. Każda kromka chleba z chrupiącymi orzechami włoskimi i delikatną żurawiną to krok w stronę wybornego posiłku.
17zł

Mieszko
pradawny chleb razowy
Wygląda niepozornie, ale niech Cię nie zwiedzie jego skromny wygląd, bo to chleb o bardzo wartościowym wnętrzu. Wszystko za sprawą dodatku mąki z samopszy i płaskurki. To one sprawiają, że ten chleb jest wspaniałym źródłem witamin, minerałów i aminokwasów egzogennych. Zaprzyjaźnij się z nim, jeśli chcesz poczuć klimat dawnych czasów, smaki Twoich przodków.
20zł

Karol
chleb gryczany
To chleb szczególny, zupełnie inny niż pozostałe. Od niego zaczęła się nasza przygoda z pieczeniem chleba. Trudno go upiec, bo przygotowujemy go w całości z mąki gryczanej lub w połączeniu z mąką owsianą. Za to łatwo go pokochać za cenne właściwości i osobliwy smak. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego sprzyja osobom zmagającym się z cukrzycą.
17zł

Kajtek
chleb z kapustą kiszoną
Swojak, jakich mało. Mieszanina pszenno-żytnia z orkiszowym zabarwieniem to ukłon dla tradycji. Ażeby było z przytupem, jak w wiejskiej chałupie, musi być kapusta kiszona oraz kminek – dla smaku i aromatu. Ten chleb nie potrzebuje nawet smarowania, idealny sam w sobie, pajda w rękę i hulaj, dusza!
15zł

Julian
chleb tostowy
Zjednuje sobie swoich smakoszy łagodnością i delikatnością. Jako ten mięciutki i puszysty niczym chmurka został ulubieńcem wszystkich dzieci. Poleca się do kanapek na słodko i wytrwanie. Smakuje na zimno, owszem. Jednak to, co się z nim dzieje po podgrzaniu, to czysty obłęd – chrupie przy każdym kęsie, a jego mleczno-maślany smak i aromat uwalniają się przy tym, wędrują po podniebieniu i zaspokajają kubki smakowe.
15zł

Józef
chleb staropolski
Wypełniony po brzegi ziarnami pszenny razowiec. Natkniesz się w nim na chrupiący słonecznik i mięsiste pestki dyni, drobny len złoty i egzotyczny sezam, czarne drobinki maku i nasiona chii oraz miękkie płatki owsiane. Nie zabraknie swojskiego kminku, oczywiście! Dodatek miodu podkręca smak i aromat tego chleba. Przy tym nadaje skórce złocistego blasku. Od lat ma wiernych wielbicieli. Dlaczego? Otóż wypieka się go na zakwasie i drożdżach, dzięki czemu jego miękisz jest puszysty, a zarazem wilgotny. Chleb ten wypiekamy wyłącznie w czwartki.
15zł

Janek
jasny chleb pszenny
Ten chleb to nasza wersja chleba baltonowskiego, jednak wypieczonego bez dodatku drożdży. Klasyk nad klasykami. Ulubieniec polskich stołów. Pewnie znasz jego smak. A zapach? Przywołuje w Twojej pamięci najmilsze wspomnienia: świąt, wakacji u babci, szkolnych kanapek? Jest jak niezawodny przyjaciel, którego się zna od dziecka. Aż chce się do niego wracać i wracać.
15zł

Gustaw
chleb żytni
Bardzo tradycyjny, prosty chleb. I właśnie w prostocie tkwi jego urok. Nie potrzebuje dodatków smakowych – jest pewny, że wystarczy jego naturalny smak, by oszołomić Twoje podniebienie. Współpracuje z mąką orkiszową. Dlaczego? Wie, że wypieczony na zakwasie, bez dodatku drożdży, jest dosyć ciężki, a ona potrafi mu doda lekkości.
15zł

Emil
chleb na maślance
Tradycyjny chleb pszenny z dodatkiem mąki orkiszowej – super, tyle że to maślanka została jego bohaterką. To ona wzmacnia jego smak i nadaje miękiszowi aksamitnej delikatności. Dlatego ten chleb pod chrupiącą skórką skrywa wilgotne wnętrze oraz ulubione ziarna: sezam, len złoty i słonecznik. Dodatek płatków owsianych poprawia jego wartość odżywczą i przedłuża jego świeżość. Z takimi cechami Emil ma spore szanse stać się Twoim ulubieńcem.
17zł

Bazyli
chleb z bazylią i pomidorami
To nasz włoski, pełen radości przyjaciel. Każdy kęs tego chleba przeniesie Cię smakiem do słonecznej Italii. Dodatek niezwykle aromatycznej, świeżej bazylii w połączeniu z suszonymi pomidorami sprawia, że trudno mu się oprzeć. Dzięki wysokogatunkowej oliwie z oliwek skórka jest obłędnie chrupiąca i błyszcząca, a bochenek długo zachowuje świeżość.
17zł

Artur
chleb na piwie
Znany jest z miłości do złocistego trunku. Nie myśl jednak, że zadowoli się byle jakim napojem. Smakuje mu wyłącznie szlachetny Porter. Dzięki niemu ma śniadą cerę i niepowtarzalny słodowo-karmelowy aromat. Zadowoli nie tylko amatorów piwa, ale wszystkich, którzy cenią wyrazisty, a zarazem delikatny smak pieczywa. Ma tylko jedną wadę – od jego towarzystwa możesz się uzależnić.
15zł

Antek
chleb z ziarnami
Jest jak dobry przyjaciel, który nigdy nie zawodzi. Smakuje każdemu, zawsze i wszędzie. Ma wszystkie cechy charakterystyczne dla dobrego chleba. Jest lekki i delikatny dzięki mące pszennej, a wyrazisty smak zawdzięcza mące żytniej. Jednak o jego prawdziwym charakterze decydują ziarna: sezam, słonecznik i len złoty oraz płatki owsiane. Jeśli się z nim zaprzyjaźnisz, będzie to przyjaźń na całe życie.